Optometrista Blog

Kategóriák

HTML doboz

<script type="text/javascript" src="http://www.mapmyuser.com/mapmyuser_widget.js"></script><script type="text/javascript"> mapmyuser_widget({location:"rightcenter",Bg:"FF6421",Fg:"FFFFFF"})</script><noscript><a href="http://www.mapmyuser.com/"><img src="http://www.mapmyuser.com/noimg.gif" alt="web stats" border="0" />web stats</a></noscript>

Friss topikok

2013.04.20. 16:44 Optometrista Blog

Szemlencse betegségei.

Címkék: lencse pólus homály szemlencse következménye polaris közepén. szálak Piramis anterior posterior cataracta szürkehalyog ectopia cataracta totalis pyramidale filiformis zonularis coronaria corticalis Phacosclerosis extractio Kryoextractio lentis cataractae

Szemlencse betegségei.

Gyulladásos betegségei nincsenek, mert nincsenek erei.
Daganatos betegségei szintén nincsenek felépítéséből következően.

Fejlődési hibák:

  • Ectopia. A lencse csökevényes.
  • Alakváltozások, melyek eltérnek a normál állapottól, a lencse lehet domborúbb vagy laposabb.
  • Helyhagyásos állapotok. Lehet veleszületett okból, a zonularostok gyengesége miatt társulva egyéb kötőszöveti rendellenességgel is, a MARFAN szindrómával. Kötőszöveti gyengeség, nagyon magas, vékony, hosszú végtagú, -póklábú-, hajlott gerincű emberek, szív-billentyű rendellenességekkel, retinájuk szakadékony, myopiások, subluxált, luxált a szemlencséjük.
    Ennek következtében gyakori a glaucoma is, mert a helyhagyó lencse a csarnokba kerül, és elzárja a csarnokvíz útját.

Szürkehályog

Különböző formái a szemlencse legjobban ismert elváltozásai.
Lehet veleszületett és szerzett.

Veleszületett lencsehomályok:

  1. Kiterjedt lencsehomályok. Cataracta totalis congenita.
    A pupilla területén fehér fény látható a szokásos fekete terület helyett. A látás jelentős romlásával, vagy lehetetlenségével jár. Az anya első két hónapban történő vírusos infekciójára, vagy sugárbehatásokra vezethető vissza.
    Egészen, vagy csaknem teljesen, vagy legalábbis a centrális részében jelentősen elszürkült lencsével születik meg a gyermek, olyan mintha takarva volna a retinája. Ha néhány hónapon belül nem oldódik meg, akkor nem alakulnak ki a látópálya kapcsolatai, amblyopiás marad, jelentősen, fényérzékelés, maximum kézmozgás látás szinten.
    Az élet első hónapjaiban meg kell operálni, régen az operáció után nagy anisometropia, aniseiconia maradt, – kisgyerekeknél kontaktlencsével ezt nehezen tudták kiküszöbölni -, a műtét jelentősége inkább csak az volt, hogy a retinát fény érje.
    A műtéti technológia sem volt tökéletes, és a phacogen uveitis, illetve az ottmaradt tok megvastagodása miatt a legtöbb esetben másodlagos szürkehályog alakult ki. Manapság a műlencse-beültetésekkel ezek a kérdések megoldottá váltak, az alkalmazkodás még nem lehetséges, de teljesen tökéletes binoculáris látás is ki tud alakulni.
  2. Stacioner (Álló) hályogok
    Kis homályok, melyek lényegesen nem befolyásolják a látást, függően, hogy hol helyezkednek el.
    Amblyopiához nem vezetnek, az élet folyamán méretüket nem változtatják, legfeljebb egy kicsit korábbra hozzák a progrediens, időskori hályog kialakulását.

A hályogok formája és elhelyezkedése alapján lehetnek:

  • Cataracta polaris anterior – Az elülső pólus közepén.
  • Cataracta pyramidale – Piramis alakú homály a lencse belseje felé húzódva.
  • Cataracta polaris posterior – A hátsó póluson.
  • Cataracta filiformis – Vonalkák, szálak a lencse magjában.
  • Cataracta zonularis – Anyagcserezavar következménye csecsemőkorban, zónaszerűen alakul ki.
  • Cataracta coronaria – Gyűrűszerű homály a lencse equatorán körbe.

Szerzett lencsehomályok:

Felosztás az előrehaladottság mértéke szerint:
Incipiens hályogok.
Kezdődő hályog. Csak az első kéregben, hátsó kéregben, vagy a magban vannak homályok.
Progrediens hályog.
Minden hályog eljuthat a progrediens fokig, a stacionerből is alakulhat progrediens hályog, a másodlagos más betegség okozta hályogokból is. Klasszikus formája a cataracta senilis.
Ez is felosztható aszerint, hogy hol helyezkedik el a lencsehomály. A homály helyzete jól megállapítható réslámpával, oldalfényben széles optikai metszetet vizsgálva.
Lehet:

  1. Cataracta corticalis posterior – Hátsó kérgi homály. Ez lehet centrális, vagy diffúz. Leggyakoribb a centrális, minden tiszta, csak éppen a lencsetok előtt van egy kis homály. Világosban nagyon rossz a látás. Ilyen esetben nem sötét szobában kell látást vizsgálni, ellentétben azzal, ha fénytörési hibát keresünk, sötét vizsgálóban dolgozunk az accomodatio-csökkentés céljából. Ezért a legtöbb szemorvosi rendelőben a visusvizsgálat, betegségek vizsgálata világos vizsgálóban történik.
  2. Cataracta corticalis anterior – Elülső kérgi homály. Ezek nem foltok, hanem vessző alakú homályok, ezért úgy is hívjuk, hogy vesszős, vagy küllős homályok. Ha rávilágítunk szemből a pupillára, akkor bele is szoktak lógni, nagyjából egyenletes elrendezésben.
    A látást csak akkor zavarják, ha elérik a pupilla közepét. Addig akár teljes látás is lehet, a réslámpával látható elváltozások ellenére, az is lehetséges, hogy a beteg a homályok közt kilát, de a szem belsejébe alig lehet belátni.
    Itt még néha előfordulnak kerek vakuolák is
  3. Phacosclerosis – Csak a lencse magja diffúzan kezd elborulni. A lencsemag opaleszkálásával indul, kicsit fehéres, szürkés. A lencse vizet vesz fel, domborulata megváltozik, törőereje nő, a myopia irányába tolja el a fénytörést. Először nincs szüksége olvasószemüvegre, teljes látása lehet, aztán egyszer csak elkezd homályosodni a kép.
    Veszélye kisebb szemekben a lencse domborulatának növekedtével a kisebb szemekben térszűke alakul ki, ami könnyen megemelheti a szemnyomást. Ezért fontos figyelni, hogy a csarnok nem sekély-e, és a szemnyomás nem emelkedik-e meg. Ilyenkor még 1,0 visus mellett is indikált a műtét, ha a szemnyomás emelkedik. Amikor a lencse emeli a szemnyomást és megduzzad, úgy hívjuk, hogy cataracta tumescens. Acut glaucomás rohamot válthat ki.

A progrediens homályok minimum két rétegében vannak a lencsének.
Cataracta nondummatura
Nem teljesen érett a hályog. A lencse majdnem teljesen elszürkült, de az elülső kéreg még átvilágítható.
Cataracta matura
Egy nagy fehér folt az egész. Gyöngyház színű, vagy barna (cataracta brunescense), esetleg fekete (cataracta nigra).
Cataracta hypermatura
Túlérett hályog. Szinte átszivárog a lencsetokon a lencse, elfolyósodott anyaga. Az operáció során a tokhasításnál rögtön tejszerű folyadék ömlik ki a lencséből.

Secunder lencsehomályok
Ugyanezeken a stádiumokon mehetnek keresztül, de kinézetük, vagy a körülmények, amelyek során létrejöttek speciálisak.
Cataracta complicata
Gyulladások következménye.
Cataracta traumatica
Sérülések következménye. Lehet a lencsetok sérüléséből, vagy erős ütéstől való kimozdulása a lencsének, vagy az üvegtest bevérzése miatt a lencse táplálkozása hosszabb ideig nem megoldott. Lehet egy kis területen egy lokális homály a lencsében, de az is előfordul, hogy napok alatt, esetleg órák alatt teljesen elszürkül a lencse.
Utóbbi akkor fordul elő, ha a lencsetok megsérül, és a lencsemag a csarnokból vizet vesz fel. Tompa ütéstől, szektorszerű homály marad, ami néhány nap alatt teljesen fel is tisztulhat, megmaradhat ugyanazon állapotában, egyes esetekben tovább fejlődhet.
Cataracta diabetica
Jellemző rá, mint minden hormon eredetű homályra, a speciális hátsó kérgi homály, jellegzetes faágszerű képpel.
Cataracta heterochromia
Az írisz két oldalának színében van különbség, ehhez sűrűn társul szürkehályog, esetleg glaucoma is.
Cataracta photoelectrica
Sugárzás okozta cataracta. Olyanoknál fordul elő, akik védőszemüveg nélkül hegesztenek, flexelnek, ívfénybe néznek. Kialakulhat a napfogyatkozás, vagy röntgensugárzás hatására is. Utóbbi féloldali agydaganat esetén alkalmazott röntgen besugárzáskor alakulhat ki.

 

A szürkehályog kezelése

Gyógyszeres, vagy egyéb módon nem befolyásolható a szürkehályog képződése.
A lencsehomályok progressziója nem fordítható vissza, nem állítható meg.
A lencse elszürkülésének mértéke változó, előre nem megjósolható.
Kezelni, műtétet elvégezni akkor kell, ha a beteg mindennapjait, a szokásos életmódját befolyásolja. Kivéve azt az esetet, ha a szemnyomást emeli.

Előfordulnak szélsőséges esetek, amikor a betegnek esetleg a túlérett hályogja miatt már fényérzése sincs, és ez nem zavarja, a kialakuló gyulladások indikálttá teszik a műtétet.
Manapság már a nagyon pici homályok, 40 éves kor körül, nagyon korai stádiumban gondot okoznak a betegeknek, miután autót vezetnek, számítógéppel dolgoznak.

A szürkehályog diagnosztikája

  1. Változik a fénytörés.
  2. A látás a fényviszonyoknak megfelelően változó.
  3. Amikor a látás nem korrigálható ki, nem az optometristának, hanem az orvosnak kell közölni a beteggel, hogy mi a probléma. A saját vizsgálati kartonunkra természetesen fel kell tüntetni, hogy lencsehomályokat látunk, és hogy hol látjuk.

Cataracta műtét

Szürkehályogot operáltak már az egyiptomiak is, kiszúrták egyszerűen a hályogot, aminek egy része felszívódott, nagy gyulladásokat eredményezett. A megkeményedett lencsemagokat luxálták, sokkal több volt a komplikáció, mint a sikeres eset, de mégis valamilyen reményt adott a vaksággal szemben.
A modernebb idők első lépése:
Cataracta extractio
Felvágták majdnem a fél szemet a limbusnál, a kitágított pupillán keresztül egy csipesszel megfogták a lencse tokot, megforgatták, hogy a zonularostok leszakadjanak, és a nyíláson keresztül az iris fölött kihúzták a lencsét tokostul.
Nagyon sokszor elszakadt a lencsetok, elsüllyedt a lencsemag, üvegtest zsugorodást, retina leválást eredményezett, sok volt a komplikáció.
Kryoextractio lentis cataractae
Ugyanaz az eljárás, mint az előző esetben, de nem csipesszel fogták meg a lencse tokját, hanem -90ºC körülire fagyasztott szárazjégdarabbal, majd elektromos ceruza formájú fagyasztóval.

Ezek átfagyasztották nem csak a tokot, hanem a kérget és a magot is, így sokkal biztonságosabban lehetett kimozgatni a lencsét a zonularostokról. Ebben az esetben már kevés volt a komplikáció, de aphákia maradt utána, távolra kb. egy +10,00 dioptriás lencse kellett korrekciónak, ami gyakorlatilag csőlátást csinált, csak a lencse közepe volt optikailag hasznos, jogosítványt sem lehetett így adni.

Addig, amíg mindkét szem meg nem volt operálva, használhatatlan volt. Hátránya volt még hogy az írisz magában lebegett (iridodonézis), mert nem volt megtámasztva hátul, üvegtesti degenerációkat, secunder glaucomát, retina leválást okozott.
Intracapsularis cataracta extractio (ICCE) + Anterior cameran lens (ACL)
Teljes tokban eltávolított lencse + elülső lencse implantáció. Először egy iris-clip lencsét találtak ki, az irisre volt rácsíptetve.
A pupilla tágulásakor azonban luxálódott a lencse, megpróbálták levarrni, de az sem jelentett megoldást, egyébiránt súrolódott az írisz, pigment kiszóródott, írisz-sorvadás, rubeosis, gyulladások léptek fel.

Ezért készítették el a csarnokzugban támaszkodó műlencsét, amit a glaucomásoknak, sekély csarnokúaknak eleve nem lehetett beültetni, utóbbinak, mert súrolhatta a cornea endotheljét, előbbinek, mert elzárta a csarnokzugot.

Normál csarnokmélység esetén is okozhatott a szaruhártyán degeneratív elváltozásokat, hosszú távra nem volt alkalmazható.
Leképezése sem volt jó, mert a fénytörés szempontjából nem jó helyen van.

Extracapsularis cataracta extractio (ECCE) + Post cameran lens (PCL)
Tok nélkül eltávolított lencse + hátsó csarnok implantáció. Bevezették az extracapsularis cataracta műtéteket, melynek során az üres lencsetokba a corpus ciliare és az iris közti sulcusba állították be a műlencsét.

A lencse azonban még mindig előrébb volt, mint a tényleges helye, másrészt támaszkodott a corpus ciliare sulcusában, ami továbbra is súrlódás, pigmentszóródás, összenövések, gyulladások, glaucoma lehetőségét, degeneratív elváltozások veszélyét hordozta, ezért jött az újabb módszer.

Phacoemulsificatio + PCL
A műlencse az eredeti tokjában van a lencsének. Már csak az a hátránya maradt meg, hogy nagyon nagy sebasztigmiát eredményezett. A kisebb seb megvalósításához találták ki a ma szokásos phacoemulsificatiós módszert.

A phacoemulsificator ultrahanggal, vagy lézerfénnyel működhet, széttöri a lencse magját, és kiszívja azt onnan.
A műszer kifelé érkező csöve infúziót juttat a szembe. Használatához elég egy kb. 2 mm-nyi sebnyílás, melyhez összehajthatós műlencsét használnak, mely a lencsetokban nyílik szét. Az egyetlen tökéletesítésre váró feladat, hogy a lencse nem tud alkalmazkodni.

A corpus ciliare izomzata sokáig épp marad, ez használható lenne. Fontos lenne, hogy a tok és a műlencse közt ne maradjon rés, mert rögtön elindul egy szövetszaporulat, tokfibrosis. Astigmia is marad még, melyek gyógyulása kiküszöbölésre vár.

A mai cataracta műtétek kb. 15 percig, tartanak, kis sebbel járnak, varratot tesznek be, majd a következő nap hazaengedik a beteget. A seb begyógyulásához és kisimulásához kell 6-8 hét, vagy 2-3 hónap, kinek mennyi, az irodalmak szerint akár fél év is.

Ez alatt az idő alatt még változhat a korrekció, akár a direct astigmia átmehet inverzbe.

Mivel a seb 12h-nál készül, ez eleve egy direct astigmiát indukál.
Ezen okok miatt az első három hónapban nem érdemes szemüveget felírni, hacsak mindezen lehetőségeit elmondva a beteg mégis ragaszkodik hozzá.
Másik fontos tudnivaló, hogy a postoperatív astigmiát cataracta-műtét után, akkor is, ha előtte nem volt, teljes egészében ki kell elégíteni.
Az ő világuk műtét előtt egyenes, a műtéttől meggörbül, ezért kell megadni pontosan annyit, amennyit a teljes látáshoz igényel, pontosan abban a szögben, akármennyi dioptria legyen is.

Ez nem feltétlen az, amit a refractometer kimér, sok esetben csak a fele.
Ha nagyon sok, és nem tudja megszokni, vagy nagy seb, sérülés esetén, jelentős különbség a két szem fénytörése között, szóba jöhet a lézeres korrekció.
A beültetendő lencse korrekcióját egy bonyolult képlet alapján a bulbus-hosszból, a keratometriás adatokból számolják ki.
Egy emmetropiásnak kb 21-23 dioptriás lencse kell, egy myopiásnak kevesebb, hypermetropiásnak több az emetropia közeli állapot eléréséhez. Meg lehet azt is beszélni a beteggel, hogy a műtét után hogy szeretne látni, inkább szemüveg nélkül tudjon olvasni, vagy lásson jól távolra. Tökéletesen pontos számítások azért nem lehetségesek, mert azt nem lehet előre tudni, hogy a lencse hogyan fog illeszkedni a megmaradt lencsetokhoz.

komment

süti beállítások módosítása