Optometrista Blog

Kategóriák

HTML doboz

<script type="text/javascript" src="http://www.mapmyuser.com/mapmyuser_widget.js"></script><script type="text/javascript"> mapmyuser_widget({location:"rightcenter",Bg:"FF6421",Fg:"FFFFFF"})</script><noscript><a href="http://www.mapmyuser.com/"><img src="http://www.mapmyuser.com/noimg.gif" alt="web stats" border="0" />web stats</a></noscript>

Friss topikok

2013.04.20. 16:39 Optometrista Blog

A szemünk világa.

Címkék: lencse látás operáció szemlencse glaucoma zöldhályog szürkehalyog cataracta totalis cataractae szemünk világa

A szemünk világa.

Az ember az öt érzékszervével, úgymint a látás, hallás, tapintás, szaglás és íz érzékelés áll szoros kapcsolatban a környezetével.
Kétségtelen, a látás az, amely a legnagyobb jelentőségű, ezért a látás legmagasabb szinten való megőrzése a legnagyobb gondosságot kívánja.
A szem a legfontosabb érzékszerv, egyben a legtöbbet használjuk, felépítését és működését tekintve, pedig valóságos mestermunka.

Ahogy minden szervünk, a szem is elkerülhetetlenül öregszik, és bizonyos betegségek hatással lehetnek rá.

Szürkehályog /catarcta/

A cataracta görög szó, vízesést jelent.
A szemlencse elszürkülésével járó betegség a lencsében látható homály formájáról kapta ezt a nevet.
A beteg látása idővel egyre inkább olyanná válik, mintha vízfüggönyön nézne keresztül.

A magyar elnevezés – szürkehályog – abból adódik, hogy a betegség előrehaladtéval a pupilla területe elveszti feketés csillogását, és szürkévé válik, a hályog szó, pedig a “felhős, ködös, elmosódott” látást okozó elváltozás magyar megfelelője.

Az élet korai szakaszában a szemlencse puha, rugalmas, és képes alakját változtatni.
Az öregedési folyamat során veszít rugalmasságából és átlátszóságából.
A szürkehályog fájdalommentes, fokozatos látásromlással járó betegség, a korosabb emberek látásromlásának leggyakoribb oka.
A betegség ugyan mutathat családi halmozódást, de az előrehaladott életkor mindenképpen hajlamosítható tényező.

A 65-75 éves kor közötti népességnek kb. fele, szenved tőle, és ez a gyakoriság a 75 éven felüliek körében további közel 20 %-kal növekszik.
Az időskori cataracta az öregedés természetes velejárója, és az általa okozott látásromlás gyógyítható.
Az időskori forma mellett ismert a veleszületett cataracta gyermekeknél vagy más betegség következtében kialakult szürkehályog.

Fajtái:

  • Ha a szemet nagy erejű tompa ütés vagy perforációt okozó sérülés éri Cataracta traumaticaról beszélünk.
    Minden olyan sugárzó energia, amely a szaruhártyán áthatolva a lencsét eléri, szürkehályogot eredményezhet.
    Ilyen a villám vagy áramütés, infravörös sugárzás, radioaktív sugárzás, a gyógyászatban használt röntgen, rádium és lézersugárzás. Legfontosabb, hogy gondoskodnunk kell a szem megfelelő védelméről.
  • Gyakoriságánál fogva a cukorbetegségnek van a legnagyobb jelentősége.
    Egyrészt a diabeteses betegeken gyakrabban alakul ki az időskori szürkehályog, mint nem cukorbeteg kortársaikon, másrészt fiatal felnőtt korban – akár a cukorbaj első tüneteként – hópehelyszerű homályok jelenhetnek meg a szemlencsében, melyek soha nem mozognak, és amelyek hetek alatt totális hályoggá érnek, de korán bevezetett inzulinkezeléssel visszafejleszthetők.
    Az időskori szürkehályog lefolyásának időtartama egyénenként változó, sőt ugyanazon személy két szeme között is eltérő gyorsaságú lehet.
  • A látásromlás sokáig észrevétlen maradhat. Egyoldali esetben az is előfordulhat, hogy véletlenül, a másik szem eltakarásakor derül ki a már jelentős látásromlást okozó cataracta.
  • A cataracta észlelését a fényviszonyok befolyásolják.
    Kezdetben a beteg például nagyon zavarónak találhatja az erős napsütést vagy éjszakai autóvezetésnél a szembe jövők reflektorát.
    Ez a jelenség természetesen cataracta nélkül is gyakran előfordul.
    A lencsemag tömöttebbé válása, a benne felszaporodott sárgás/barnás pigment-anyag miatt zavarok lehetnek a színérzékelésben, a lencse duzzadása folytán, pedig megváltozik a szemlencse fénytörése, ezért egyre erősebb szemüvegre van szükség.
    A csak az egyik szem eltakarásakor jelentkező kettős látás is szürkehályogra utal. A leggyakoribb objektív tünet a látásélesség csökkenése.
  • Ha a látásromlás fájdalommal, túlzott fényérzékenységgel együtt jelentkezik, inkább szemgyulladásra, fertőzésre vagy heveny zárt zugú glaucomára kell gondolni.
    Az ideghártya (retina) leválása is látásromlást okoz, amelyet a betegek a látómező egy részét vagy egészét beborító függönyként vagy árnyékként jellemeznek. Ez gyakran jár együtt úszkáló homályok, villámlátás észlelésével.
    A retinaleválás okozta látásromlás, azonban gyors lefolyású, óráról órára vagy napról napra egyre rosszabb.
    Azonnali szemészeti beavatkozást igényel.
  • Időskori szürkehályog esetén az elszürkülés többnyire a lencsekéregben kezdődik.
    Eleinte a homályok a lencse széli részén jelentkeznek, és a látást alig befolyásolják, majd elérik a centrumot és többszörösen kereszteződve egyre zavaróbbak lesznek.
    A lencse átlátszatlanságának fokozódásával a pupilla területe egyre szürkébbé, végül gyöngyházfényűvé válik.
  • Az a ritkább, amikor az elszürkülés a lencsemagban következik be, ilyenkor központi elhelyezkedése miatt korán látásromlást okoz.
  • A cataracta a csökkent látás legjobban kezelhető oka.
    A látásromlás kezdetben, bizonyos esetekben még szemüveggel korrigálható.
    Erős fényben napszemüveg viselésével és a közvetlen megvilágítás helyett szórt fény alkalmazásával a látás javítható.
  • Sok betegnél elegendő a rendszeres ellenőrzés és időről időre új szemüveg felírása, műtétre nincs is szükség.
    Mikor azonban a mindennapi tevékenységek végzésében a látáscsökkenés akadályt jelent, s az új szemüveg már nem segít, lehetséges gyógymódként a műtét jöhet szóba.
  • A műtét bármely életkorban végrehajtható, gyermekek kivételével rendszerint nem igényel altatást.
    Az operáció folyamán a szemlencsét eltávolítják, és általában műanyagból vagy szilikonból készült lencsét ültetnek be (pseudophakia implantáció vagy műlencsebeültetés).
    Enélkül (aphakia vagy lencsehíjaság) a betegnek többnyire kontaktlencsére, vagy ha azt nem viselhet, vastag üvegű szemüvegre van szüksége.

komment

süti beállítások módosítása