Optometrista Blog

Kategóriák

HTML doboz

<script type="text/javascript" src="http://www.mapmyuser.com/mapmyuser_widget.js"></script><script type="text/javascript"> mapmyuser_widget({location:"rightcenter",Bg:"FF6421",Fg:"FFFFFF"})</script><noscript><a href="http://www.mapmyuser.com/"><img src="http://www.mapmyuser.com/noimg.gif" alt="web stats" border="0" />web stats</a></noscript>

Friss topikok

2013.05.17. 16:31 Optometrista Blog

A papilla oedema kialakulása és differenciál diagnosztikája.

A papilla oedema kialakulása és differenciál diagnosztikája.

Ha a koponyaűrön belüli nyomás bármilyen okból fokozódik, akkor pangásos papilla alakulhat ki. Az esetek 90%-ában kétoldali. Az intracrainális nyomásfokozódás mögött agydaganat van. Fiatalokon a pangás gyorsabban és gyakrabban alakul ki.

Szubjektív tünet: Hosszabb ideje meglevő pangásos papilla esetén a beteg múló, bizonytalan elsötétülésekről, vagy a látótérben megjelenő sötét foltokról, fejfájásról számol be. A látásélesség mindig jó.

Objektív tünet: A papilla széle kezdetben finoman, később erősebben elmosódottá válik. Színe pangásos jelleggel vérbő, a vénák tágultak, sötétek és kanyargósak.

A papilla az üvegtest felé gombaszerűen promineál, elődomborodik. Ennek mértékét szemtükörrel mérjük dptr-ban fejezzük ki. 1 dptr elődomborodás 1/3 mm nívókülönbségnek felel meg. Akár 10dptr-t is elődomborodhat.

Ha a pangás huzamosabb, a papillán és mellette a retinán csíkolt vérzések vannak szegfűre emlékeztető rajzolattal.

A maculatáji retina oedemás, radiális irányban redőzött. A papilla körül és a maculában sárgásfehér degeneratív foltocskák is megjelenhetnek. A pangás általában nasalisan kezdődik és fokozatosan terjed a temporális oldal felé.

Huzamosabb pangás után athropia nervi optici alakul ki. Pangásos papillánál a látóélesség minidig jó marad. A látótérben a vakfolt mérsékelten megnagyobbodik.

Az axoplasma áramlása normálisan a szem felől az agy felé tart, mert a szemnyomás nagyobb mint az intracranialis nyomás. Ha az intracranialis nyomás emelkedik, akkor áttevődik az opticushüvelyre, melyben a nyomás a sclera mögöttes területéig megnő. A megnövekedett nyomást az axoplasma áramlása nem képes leküzdeni, az áramlás csökken, majd megszűnik, pangás jön létre. A papilla megduzzad.

Ha viszont a szemnyomás csökken, akkor az axoplasma képtelen a normális intracranialis nyomással szemben áramlani. Ezt súlyos szemnyomáscsökkenéssel járó gyulladások is okozhatják.

Ok: A pangásos papilla leggyakoribb oka az agytumor. De pangást okozhat bármely más koponyaűri vagy orbitalis térszűkítő folyamat is. (meningitis, tályog, subarachnoidealis vérzés, agyi aneurisma…)

Agynyomásfokozódással járó általános megbetegedések kapcsán is keletkezhet pangás, így a hypertonia végső szakaszában, hypertensiv encephalopathia kapcsán. Pangásos papilla, majd atrophia nervi optici alakulhat ki a koponya csontosodásának rendellenességeiben is. (toronykoponya)

De keletkezésében szerepet játszanak egyéb okok is: trauma következtében kialakult subduralis vérzések, koponyán belüli fejlődési rendellenességek (hydrocephalus).

Ha a kiváltó ok megszűnik, a pangás gyorsan csökken és a betegség nyom nélkül gyógyul.

A pangásos papilla differenciáldiagnosztikája:

Legfontosabb elkülöníteni a papillitistől, a látóidegfő gyulladásos folyamatától. Lényeges különbség, hogy  gyulladásban a visus mindig rossz. A gyulladásos esetek egyoldaliak, és a papillaprominentia is kisebb. A CFF jelentősen csökkent, látókérgi kiváltott válasz nincs, ( VEP) vagy nagyon lecsökkent. A látótérben centrocoecalis scotoma van.

Az elülső opticus ischaemia általában egyoldali, a látóélesség jelentősen csökkent, a prominentia nem jelentős, kevesebb vérzés van a papilla szélén, alsó látótérfélkiesés látható, a retinaerek sclerosisa szembetűnő, a CFF alacsony.

Hypertoniamiatti papillaoedema képe is hasonló lehet a pangásos papilláéhoz. A hypertonia egyéb szemfenéki tünetei is fellelhetők, a rostok duzzadása kevésbé kifejezett, a vérzéseken kívül gyapottépéses gócok lehetnek a papilla szélén. A vérnyomás magas, esetleg nephropathia tünetei is jelen vannak.

A pseudotumor cerebritől való elkülönítése idegsebészi feladat.

Terápia:a látás csökkenése esetén kortikoszteroid kezelés és liquornyomás csökkenését előidéző karbonhidráz bénítók jöhetnek szóba. Ha az atrophia kialakulóban van, akkor elvégezhető az opticushüvely bemetszése az intraorbitalis szakaszon. 

A papilla atrophia kialakulása és differenciál diagnosztikája

A látóideg atrophiája ( sorvadása) a 3. Neuron pusztulását jelenti a ganglionsejtek és a corpus geniculatum laterale közötti szakaszon. Így a kapcsolat elvész a retina és a magasabb rendű látóközpontok között.

Szubjektív tünetek: A látóélesség jelentős csökkenése, amely akár a vakságig is fokozódhat. Koncentrikus vagy szektorszerű látótérkiesést találunk.

Objektív tünetek: A papilla halvány, decolorált, kifejezett atrophiában porcelánfehér. Széle éles, felszíne kissé bemélyedt. A papilla elszíntelenedését, fehérré válását saját kis ereinek kapillárisainak eltűnése okozza, ill. a gyulladás során felszaporodott heg és gliaszövet. A temporális fél normálisan halványabb a nasalisnál. Néha alig halványabb papillánál igen rossz látóélességet, máskor kifejezetten decolorált papillánál igen jó látóélességet találunk.

Oka: A papilla atrophiáinak különböző okai lehetnek. A látóideg betegségek mindegyike atrpohiához vezetnek. De kialakulhat glaucoma, trauma vagy daganatok kapcsán is. Csatlakozhat egyéb szembetegségekhez is pl. degeneratio pigmentosa retinae.

Gyulladás

Gyulladások után kialakult atrophiában a papilla széle elmosott, az erek papilláris szakasza behüvelyezett.

Glaucoma: A papilla színe hófehér, az értölcsér nasal felé eltolt, az erek a papilla szélén „ buknak” az excavatio miatt.

Tumorok: A tumorok nyomhatják a n. opticust vagy a chiasmát. A papilla kezdetben alig mutat színeltérést, de a funkció romlása kifejezett. Hypophysistumorra kell gondolnunk a pupillaszár afferens szárának károsodása, homonym hemianopia és kifejezett visuscsökkenés esetén. A tumor időben való eltávolítása után a dekompresszió bekövetkeztével a funkciók jelentősen javulhatnak a szemfenéki kép változása nélkül.

Trauma

 Az atrophia a papillán trauma után 4-6 héttel alakul ki. A papilla éles szélű, hófehér,  a lamina cibrosa likacsai áttűnnek. Az atrophia oka a n. opticus csonttörés  miatti sérülése a canalis opticusban, vagy az ideg kettészakadása. Előfordul, hogy a n. opticus tápláló erei sérülnek, melynek az eredménye ugyanaz. A sérült a baleset pillanatában szinte azonnal elveszti a látását, a vakságot a pupillareakció hiánya mutatja. A n. opticus sérülése olyan közlekedési balesetekben jön létre, amikor a sérült fejjel előre zuhan, és a homlokcsontot éri nagyobb ütés.

Az örökletes opticus atrophiák közé tartozik a Leber-féle opticusatrophia. Fiatal férfiakon fordul elő. A második évtized elején kezdődik neuritis retrobulbarissal. A látótérben centralis scotomát találunk, mely minden kezelés ellenére maradandó. A két szem megbetegedése között néhány hét, hónap telhet el, de a kétoldali látásromlás hamar kialakul. A betegséget az anyai mitochondrialis DNS örökíti: egészséges nők férfi utódaira 100 %-ban, nőutódaira 20 %-ban

 

komment

süti beállítások módosítása